Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 június 09 (kedd), 20:59

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő

Ha egy ficben valami nagyon nem tetszik (vagy úgy amblokk az egész), megírod a véleményed?
Dehogyis! Éééén? Ki vagyok én, hogy mást kritizáljak? :-/ 4%  4%  [ 12 ]
Jó, hogy! Beolvasok az illetőnek. Hogy merte ilyen sz*rral rabolni az időmet? 1%  1%  [ 2 ]
Max. nem bejelentkezve, álnéven... A végén még ő is lehúzza az én írásaimat! 1%  1%  [ 4 ]
Igen, de csak nagyon tapintatosan és finoman. 47%  47%  [ 155 ]
Igen, de inkább e-mailben. Nem akarom mindenki előtt nagyon lehúzni... 3%  3%  [ 9 ]
Persze, hogy megírom neki. Keményen és őszintén, abból tanul! 13%  13%  [ 42 ]
Még nem találkoztam olyan ficcel, ami ne tetszett volna... :-P 4%  4%  [ 12 ]
Nem, nem írok semmit, csak nem olvasom tovább. 29%  29%  [ 95 ]
Szavazatok száma : 331
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 18:56 
Fanficbúvár

Lilyana, egyetértek, tényleg így lenne a legjobb. :)

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 18:36 
Ó-nagy-admin "backstage"

Én most Drachisszal értenék egyet. Kissé kezdünk szétcsúszni, mert az alapokkal nem értünk egyet. Az én fejemben két EKLE-lehetőség képe él.
Az első az, ami először alakult ki: ez az, hogy csak lazán írunk, és igyekszünk értelmeseket mondani, egy remélhetőleg később jó hírű klub égisze alatt.
A másik, amikor már kérésre írunk kritikát és véresen komolyan vesszük a dolgokat, és csak Michelin-ezünk...

Én ez utóbbit nagyon nem szeretném. Mert szerintem az lenne a jó, ha ez első verziót ötvöznénk néha a kérésre kritikázással, de a túlnyomó többségben még mindig a saját szánk íze szerint olvasnánk. És én azt sem szeretném, h rettegjenek tőlünk, hiszen nem ez a cél. Hanem a minőségi kritika megírása, és népszerűsítése. És ha már van egy induló csapat, és esetleg górék az új tagfelvételekhez, akiket megrostálunk egy felvételivel, netán csatolt kritikák linkjeivel, akkor végre beindulhatnánk, és ha még hirdetnénk is, akkor meg lenne a csapatnak tekintélye a merisek előtt, így jobban elfogadnák a mondandónkat, de nem mint istenekét, hanem, mint normális kritikaíróét. Nem mesterséges, csinált tekintély kellene, hanem amit mi vívunk ki a színvonalas véleményünkkel saját magunknak. És nem azt kéne elérni, hogy csak azok a kritikák a minőségiek, amiket mi írunk, a többi merisé meg szart se ér, hanem h mi is egyek vagyunk a minőségi kritikaírók közül, így néz ki a kritika, kövessétek a példánkat!

Azt hiszem ennyi. Ha eszembe jut még vmi, szerkesztek.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 17:13 
Fanficbúvár

Idézet:
Számomra az a "kritika", ami minden apró részletre kiterjed, és éppúgy felsorolja a hibákat, mint az értékes megoldásokat (maximum nem egyenlő arányban).

Ezzel teljesen egyetértek. De ez építő jellegű kritika, és ha szépen van megfogalmazva, akkor nem valószínű, hogy bárki megsértődik rá. Viszont a durva, csak a negatívumokra kitérő kritika tényleg bántó tud lenni, én ezeket értem igazán negatív kritika alatt, és ezeket kellene elkerülni.

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 15:39 
Könyvmoly

Xwoman írta:
Csak azért esett több szó a negatív kritikákról, mert azokkal jobban el lehet szúrni a kezdeményezést, ha túlzásba esünk.

Szerintem nincs is olyan, hogy negatív kritika. Számomra az a "kritika", ami minden apró részletre kiterjed, és éppúgy felsorolja a hibákat, mint az értékes megoldásokat (maximum nem egyenlő arányban). Amikor az első hozzászólásokat olvastam, úgy értelmeztem az EKLE-t, mint egy olyan elszánt csapatot, akik valódi, a szó eredeti értelmében vett kritikákat, recenziókat írnak az azt megérdemlő művekre. Jóval, rosszal, hideggel-meleggel. (Bár az az érzésem, hogy átfogó, összefoglaló kritikát eleve értelmetlen írásra nem lehet írni. Egy msn-es, marysue-s történetnek nyilván nincs meg a kellő gondolatvilága, háttere, érzelemábrázolása egy recenzióhoz, de az ilyenek írói általában garmadával kapják a "tök cool, folytasd"-okat, ami talán elég is nekik ahhoz, hogy jó "írónak" érezhessék magukat.)

Én összesen háromszor írtam emlékezetesen "szívatós" kritikát, amelyekben tapintatosan ugyan, de főleg negatívumokra hívtam fel az alkotó figyelmét (kábé fél-fél word oldal terjedelemben). Az egyik egy népszerű, szleng nyelvezettel élő lány volt, akit a káromkodások miatt tűztem tollhegyre. A másik egy igazi kezdő, nagyon tehetségtelen Mary Sue-gyártó írópalánta (szegénynek csak én írtam, úgyhogy később le is törölte a megkezdett történetét, pedig megnéztem volna, ahogy fejlődik). A harmadik egy nagyon tehetséges író, akinek csak a műve üzenetével és egy-egy mondatalkotásával kapcsolatban akadt ellenvéleményem. És bármilyen furcsa, a három egészen különböző karakterű, tehetségű, tapasztalatú író mind megköszönte a negatív kritikát, és véletlenül sem sértődött meg. Pedig nem udvariaskodtam, nem hallgattam el semmit, ami nem tetszett. De mind megértették, hogy segíteni szeretnék, és örültek, hogy beleolvastam a műveikbe. Úgyhogy ne féljetek, a "negatív" (vagy inkább negatív elemeket is tartalmazó) kritikával sem feltétlenül tapossátok sárba valakinek az önértékelését, nem kaptok anyázó választ, és nem terjed rossz híre az EKLE-nek sem.

Hajrá :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 14:51 
Fanficbúvár

Nem hiszem, hogy elcsúszott volna ez az EKLE-dolog, csak azért esett több szó a negatív kritikákról, mert azokkal jobban el lehet szúrni a kezdeményezést, ha túlzásba esünk.

Szerintem az MM inkább csak alap legyen, de nem kellene pontról-pontra összenézni az adott írással. Egyrészt időpocsékolás, másrészt az olvasási élményt is rontaná. Arról nem is beszélve, hogy ezekre a hibákra, hiányosságokra valószínűleg már az adminok is felhívták az emberek figyelmét.

A magam részéről maradnék a jól bevált módszeremnél: leírnám a benyomásom az írásról (tudom, ez szubjektív, de mint már írtam, a kritika mindig is szubjektív műfaj volt, az is marad), és nem keresem direkt a hibákat, de ha valami nagyon böki a szemem, azt szóvá teszem. Meg azért sem lenne szerencsés csak az MM-et alapul venni, mert lehet, hogy az adott, stilisztikailag, fogalmazásilag kevésbé jól megírt sztori számomra szórakoztatóbb, eredetibb, mint egy szépen megfogalmazott, vérprofi alkotás.

Ha pedig első olvasásra nem szúr szemet semmilyen hiba, akkor nem fogok még a kákán is csomót keresni. :)

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 14:22 
Sztorihajhász

Végigolvasva mindent, én is Lunával értek egyet. Magának a kezdeményezésnek az "alapelvei" kezdenek szétcsúszni, mert nem mind ugyanazt értjük alatta.

Az EKLE, mint olyan, az én értelmezésem szerint azért jön létre, hogy az emberek értelmes véleményeket kapjanak a műveikre. Akármelyik eddigi tagot nézem (Xwoman, asd, Lilyana, shanon), ők olyan emberek, akik nem egyszerűen annyit böknek oda a kis dobozba, hogy "kösz, ez jó volt", vagy "folytiiit", "mikor folytatod má'?!", hanem korrekt, átfogó véleményt alkotnak a történetről/fejezetről, kiemelve a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt, legyen az egy szereplő jelleme, a cselekmény, a történetvezetés, a hangulat.

Ez nem egy adott történet kivesézéséről szól, nem is lehetne így csinálni, pontosan azért, mert egy sztori nem fekete és fehér, nagyon sok tényező járul hozzá, hogy az ember hogy áll fel a gép mellől egy adott fix olvasása után. (Hangulat, stb. - erről már esett szó.)

Ebbe, úgy gondolom, nem kell többet belelátni, mint ami - egy remek kezdeményezés, hogy a "kritika" szót, mint elavult fárzist újra régi rangjára emeljék.

Ha az admingárda, mint "fogalom", mint csoport, nem létezne, tehát az emberek nem tudnának róla, vagy csak elvétve, hogy van néhány ilyen garázda a Merin, akkor nem is hallgatnának ránk. Különálló emberekként nem vennének minket annyira figyelembe. Az összefogásunk és a csapatmunka által érjük el a figyelmet, és azt, hogy odafigyeljenek arra, amit mondunk.
Az EKLE, úgy gondolom, ehhez hasonló: egy olyan összetartó, csapatmunkával működő kritika-mágus csoport, akiknek a véleményére azáltal fognak felfigyelni, hogy tudják, csapatként működnek.
(Bocs, tudom, hogy össze-vissza beszélek.)
Ha elmegyek péknek, és nekilátok kenyeret sütni, de odajön hozzám egy munkatársam, és ezt mondja, hogy: "jajj, de ügyes vagy!", vagy épp ellenkezőleg "ezt mintha picit elrontottad volna", nem biztos, hogy fogok a véleményére adni, viszont ha egy olyan pék jön hozzám oda, akinek van egy irdatlan nagy aranyplecsni a vállán, hogy ő valamely szervezetnek a tagja, sokkal jobban odafigyelek arra, amit mond. Mert az ember ilyen.

Szerintem.

(És most megyek aludni, mert egy csomó hülyeséget összehordtam itt - igen, a péknél már én is a hajam téptem! -, szóval bocsi.)

A kandalló előtti szőnyegen lelt rájuk, amint azok erotikus hangokat hallatva siettek egymást odébb toloncolni, hogy minél többet kaphassanak a tűz melegéből. Eközben rút, förtelmes levet eregettek a szőnyegre.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 13:25 
Billentyűzetgyilkos

no én biztos nem leszek vezérlúd.. x) mintahogy az elején is mondtam és ami miatt még mindig hezitálok egyáltalán a jelentkezésen, hogy mennyire lenne nekem erre időm :(

úgy érzem, nagyon szétment/széttart az egész dolog, és szerintem többen nem ugyanazt értjük már a kezdeményezés alatt

nekem már az elejétől fogva ez nem a főképp negatív kritizálást jelenti (ezért is pislogtam, hogy milyen fokú kontroll kéne a dolog mögé), hanem egyáltalán, hogy normális véleményt kapnak a történetek - akár teljes mértékben csak pozitívat, mert ha valami nagyon megfogott, nem állok neki keresgélni, hogy esetleg mit lehetne megemlíteni, mint negatívum (ez talán fel is veti azt a kérdést, hogy ilyen szempontból akár tökéletesen alkalmatlannak is lehetne minősíteni a tagságra :) hiszen nem tudnék szempontok alapján se gondolkodni a kritikáról, mert mindent érzésből véleményezek)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 12:28 
Ó-nagy-admin "backstage"

Lilyana írta:
A kritika pontos megfogalmazása és behatárolása kényes kérdés. De mi lenne, - ha már úgyis együtt kéne működnünk a Meri alapelveivel, hiszen másként úgyse dolgozhatnánk -, ha teljesen a Merengőről Merengőknekre támaszkodnánk? (A rosta végéig ugye nem baj, ha T/1-ben beszélek? így egyszerűbb.) Az adminok - ha tévedek, javítsatok ki - mindig erre böknek rá, ha gondjuk van. Ha ez lenne az "alapokirat", akkor jöhetnénk azzal a sziklaszilárd érvvel, hogy igen, mi a Merengő alapelvei szerint kritizálunk. (Ha kritizálunk, mert tényleg nem a totális negativitás a célunk. ) Mert elvégre, az MM minden fontosat tartalmaz. Ha esetleg hiányosnak éreznénk, akkor azt hiszem a minőségibb kritikák megszületése érdekében talán nem gond egy esetleges bővítés.

Alapnak mindenképp lehet az MM-re támaszkodni, hisz ott tényleg szinte minden körbe van járva (meg a macska fel van mászva a fára, tudom XD).
Viszont szerintem az csak alapokat ad, és ehhez kell valami plusz. Kiemelt jó/vagy rossz mondatok, szóhasználat, a történetről magáról valami, stb.
Az adminok az MM alapján moderálnak, ha ti is szó szerint vennétek az MM-t nem kritika, hanem az adminokéhoz hasonló elutasító mail lenne az eredmény, csak udvariasabb megfogalmazásban :lol: (hisz az admin mail többnyire csak hibafelsorolásszerű)

UI:
asd írta:
És - ha már negatív kritika - megszabhatjuk-e, hogy legalább annyi pozitívumot bele kell írni, hogy "... de azért a nick-neved szép, ha más nem is"?

=)) =)) =)) =)) =))

Bocs, de ezt olvasva nagyon röhögnöm kellett.

Kép

MyAnimelist

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 12:27 
Fanficbúvár

Szerintem ha az adott történetet a kategóriájának, céljának, írójának gyakorlottsági szintjének megfelelően kezeljük, nem lesz baj. Például nem kérjük számon egy MSN-es sztori írójától, hogy tegyen a történetébe több mondanivalót, de azért szólhatunk, hogy illene még ezt is szép kerek mondatokkal megírni. :)

Persze megértem Krisite fenntartásait, tény és való, hogy nem lenne jó, ha néhányan ámokfutást rendeznének az EKLE nevében, hogy megtisztítsák az oldalt a "rossz" történetektől. Erre megint csak azt javaslom, hogy gondosan meg kell válogatni a tagokat.

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 10:44 
Ó-nagy-admin "backstage"

Öhm, látom a nagyját Xwoman már elmondta... XD Bocs, én is lassú vagyok...

Szerk.: Most akkor elitet akarunk alkotni? :-/ A Michelin-csillagot elbírálóknak is van olyan listájuk, ami nem csillagos ugyan, de ajánlják, mert olcsó és jó finom. :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 10:39 
Ó-nagy-admin "backstage"

Azzal én speciel nem értek egyet, hogy kezdőknek ne írjunk. Mert:
1) ha nem írja ki, és nem legalja a sztori, akkor lehet nem tudom, hogy kezdő.
2) ha kiírja, nem biztos, hogy rossz
3) ha még az elején elmondjuk, mit érdemes elkerülnie, akkor megmentjük a Merit a sablonok sablonának legsablonosabbjaitól.
4) Én, hangsúlyoznám, én soha de soha nem úgy írok kritikát, hogy fúj, most le kell alacsonyodnom! A Merin minden írónak egyenlő jogának kell lennie, hiszen, ezért van az oldal! És most lehet, hogy bennem csak a barátság-egyenlőség-tesvériség lerongyolódott zászlaja lobog, de szerintem nem feltétlen korrekt dolog őket kihúzni a listáról.
Egy asd-kritikának is azért örül/örülne az ember, mert nem köntörfalaz, és megmondja a véleményét. Az már csak egy hatalmas pluszt ad hozzá, hogy olyan író, akire felnézhetünk. És nem mellesleg van fent műve, tehát igyekszik példát is mutatni, és közszemlére téve írását igenis megadja a lehetőséget, hogy mások is elmondják a véleményüket az ő műveiről. Ha nem így tenne, az én szememben mindenképp kevesebbet érne a véleménye.
Kik vagyunk mi/ti, hogy eldöntsük, ki érdemes arra, hogy olvassuk a műveit? Mert az, hogy nem formálunk véleményt egy tök gááz sztorira az saját jogunk, lelkünk rajta.
5) Nekem mindig az a célom, hogy segítsek. Vagy ha nem tudok, hát csak elmondom a véleményemet. Soha semmi több! Egy kezdő író mért ne érdemelné meg a segítséget, kik vagyunk mi, hogy így fenn hordjuk az orrunk, hm?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 10:22 
Fanficbúvár

(Bocsánat, Kristie, nem akartam figyelmen kívül hagyni a hozzászólásod, csak lassan írtam, és nem láttam az üzeneted.)

Szóval. Részemről ez a kritizálósdi nem a fiatalabb, kezdőbb tagok elrettentésére szolgálna. Régen, amikor még én is aktívabban kritizáltam, nem igazán volt negatív tapasztalatom a kritikáim fogadtatása terén. (Na jó, egy kivétel volt, Abmirával bajuszt akasztottam anno. :lol: ) Viszont akadt néhány kezdő író, aki továbbra is kérte a segítségem, miután rávilágítottam a hibáira. Szerintem egy jól megírt építő kritika inkább ösztönzően hat. Tény és való, hogy másképp kell hozzáállni egy olyanhoz, aki már a sokadik történetét publikálja, mint aki most próbálja ki magát először írás terén.

Szerintem az ilyeneknek is (és persze a sablonos Lily/James, MSNes, naplós, meg hasonló sztoriknak is) adnunk kellene lehetőséget. A te hasonlatoddal élve a hamburgerek között is van különbség, és itt is lehet fejlődni. Ha a helyén kezeljük ezeket a történeteket, szerintem nem lesz baj. Ahogy Kristie írta, ezeknek is meg van a saját rajongói táboruk, egy kis empátiával meg lehetne próbálni az ő szemszögükből nézni ezeket a sztorikat.

Abban viszont egyetértek, hogy elsősorban azokat kellene górcső alá venni, akik kérik az ilyen jellegű kritikát, az eszmefuttatásommal csak arra akartam rávilágítani, hogy egy "kevésbé jó" történetre is lehetne EKLE kritikát írni, persze a megfelelő hangnemben. Hiszen nincs kizárva, hogy egy fentebb említett kategóriában alkotó író is szeretne tőlünk kritikát kapni. :)

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 10:01 
Betűmániákus

Hali ismét!

Kezdőknek nem kellene EKLE kritikákat írni semmikép. Tapasztalatlanok, megsértődnek, összedől a világ és elmegy a kedvük az írástól. Szerintem is azokra kellene fektetni a hangsúlyt, akik fejlődni szeretnének, csak nincsenek teljesen tisztában a hibáikkal. Erre lenen jó az EKLE. Inkább az íróknak kellene kérni és szólni az EKLE tagjainak, hogy legyenek szívesek, rágják át a sztoriját, és osszák meg vele az észrevételeiket. Burkoltan ennyi a részemről.

Nekem pedig a Vezérludas dolog mindegy. Asd, Luna, Xwoman, nekem jó lesz közülük akárki. :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 9:49 
Fanficbúvár

Xwoman, mint vezérlúd? Hű, ezen meglepődtem, de nagyon jólesik, köszönöm a bizalmat. Bár még megvárom, hogy a többiek mit szólnak ehhez, hiszen elég sokáig eltűntem a HP fandomból, és mostanában én is inkább csak rövidke kritikákat írok. :oops: (Legalábbis a Merin, mert akiknek bétázom, azokat nyaggatom rendesen :roll: )

De ha már itt vagyok, én is kifejtem a véleményem.
Szerintem tényleg elég az udvariasság, mint fő irányelv. Mivel a kritika mindig szubjektív, teljesen felesleges egy objektív mércét állítani, elég jól kiválasztani az embereket. Aki eddig is tudott összeszedett, építő jellegű, mégsem bántó kritikát írni, annak EKLE-tagként is menni fog.

Ami pedig magával a történettel kapcsolatos észrevételeket illeti... Végül is, miért is ne fejthetnénk ki a véleményünket e téren is? Legfeljebb megemlítjük, melyek azok a hibák, amiken változtatni kell (értem ezen a helyesírást, fogalmazási hibákat), és melyek azok, amik - lehetséges, hogy személy szerint nekünk nem tetszik -, de nem biztos, hogy hiányosságnak minősülnek. Hiszen olyat írni senki nem tud, ami mindenkinek tetszik. :) (Persze az ilyen esetekben az a legjobb, ha kikérjük a többi tag véleményét.)

Azt pedig támogatom, hogy az EKLE-tagok ne húzhassák ki magukat az EKLE-kritikák alól. :)

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 9:42 
jóanyátok ügyfélszolgálat

Az utolsó néhány oldal hozzászólást olvastam el, nem tudom pontosan melyik indította el ezt az ekle dolgot, de mi a célotok?
Nem onnan indult, hogy sokan örülnének a negatív kritikának, és az "asd kritika" egy külön kategória? (valahol itt érzem azt a pontot, amit meg lehet fogni)
Én ebből arra gondoltam hogy az ekle-kritika valami olyasmi lenne, amit jó dolog kapni. Elismerés vagy valami ilyesmi, nem tisztán kritizálás. Aki ekle-kritikát kap, annak a története jó vagy kiemelkedő. Vagy most mindenkinek akartok ilyet írni, válogatás nélkül?

Figyelembe kell venni, hogy itt azok nyilatkoztak, akik szívesen kapnának ilyen véleményeket, és nyilván azok, akik utálnák be sem jönnek ide.
Persze az író azzal, hogy feltölti a történetét ide vállalja, hogy bármilyen kritikát kaphat rá, és én nem ezt akarom megakadályozni (sőt támogatom azt, ha valaki megírja a véleményét), de nem biztos, hogy egy ilyen szervezett kritikaíró bandának joga van ahhoz, hogy végigsértsen rengeteg kezdő tizenévest (különösen úgy, hogy támogatják az adminok). Ez kezdene ahhoz hasonlítani, mint amikor a BMXesek itt a fóromon közösen végigfikázták a még nem engedélyezett történeteket. Mint írtad, sok olyan sztori van, amiről semmi jót nem lehet írni - akkor minek foglalkozzunk vele, ha úgyis reménytelen eset? De amíg nem tisztázzuk pontosan az ekle lényegét a másik irányból is meg lehet közelíteni a kérdést: miért NE foglalkozzunk vele, ha egyszer szar, de ezt senki nem mondja meg szerencsétlen írónak?
Mit szeretnétek? Tisztogatást és színvonal-emelést a merengőn és megmondani minden második írónak, hogy annyira reménytelen, hogy inkább ne írjon semmit?
Én nem szeretném, ha ez így működne.

De még azért ti is vitatkoztok ezen:

Luna Aurora írta:
asd írta:
Azért már megint csak oda tudok kilyukadni, ahonnan elindultam: negatív kritikát csak intelligens íróknak szabad írni. Kár, hogy zömmel az unintelligensek érdemelnék ki. :twisted:

ezzel nem értek egyet.. pont ez a kategória, akinek nagy szüksége van a negatív kritikákra (így többesszámban, mert az elsőnél még legyintenek ésvagy megsértődnek) annak hiányában nagyon hajlamosak nem objektíven tekinteni a saját alkotásukra
pedig egy hosszúra nyúló, de negatív kritika többet ér, mint egy tök jó, folytatsd, mikor az ember napokig dolgozik egy-egy résszel, hogy aztán három szót kapjon érte

Ezért írtam azt, hogy azok kapjanak ilyen kritikát, akik külön kérik. Rengeteg olyan sztori van, amivel egyszerűen nem érdemes foglalkozni, olyan béna, és szerintem ezek az írók nem is lennének képesen igazán értékelni egy ilyen negatív kritikát. Viszont akiben látjátok, hogy jól ír és még van hova fejlődnie, annak küldjetek (már ha el tudja viselni az ilyet).

Azt meg már sokszor említettem, hogy ami nekünk nem tetszik az attól még másnak tetszhet. Az msn-es lily/james történeteknek is van egy célközönsége, akik szívesen olvassák: a többi msn-es lily/james történetíró.
Nem szükséges szerintem az, ahogy Luna írta, hogy "objektíven tudjanak tekinteni a saját alkotásukra". Miért kellene nekik? Ez nem egy professzionális írókat tömörítő weboldal, egy-két kivételtől eltekintve ezt senki nem állítja magáról, nem is lehet őket úgy kezelni, mintha azok lennének. Nem akarjuk őket betanítani, megtanítani, az nem a mi dolgunk.

A másik topicban írtam, hogy ez kb. olyan, mint a Michelin-csillag. A étteremkritikusok is a csak a legjobb éttermekbe néznek be, nem látogatják meg a sarki hamburgerest is, hogy aztán rangsorolják őket a többivel együtt. Pedig a sarki hamburgeresnek is megvan az elégedett célközönsége, ugyanúgy, ahogy itt a béna merengős történeteknek, de nyilván értelmetlen őket komolyabban kritizálni.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 8:40 
Ó-nagy-admin "backstage"

Asd, nekem csak egy apró hozzászólásom lenne: szerintem nincs olyan, hogy abszolút tehetségtelen. Én itt még sohasem találkoztam olyannal, akinek ne lett volna legalább az ötlete, vagy egy-egy mondata, kifejezése megdicsérhető. Abmira szerintem se az alja, sokkal rosszabbakkal is találkoztam - a "való életben". :wink:

Az adminokkal való szoros együttműködés szerintem is fontos, jó ötlet, ha Luna, meg Xwoman vállalják a vezérlúd posztot.

A kritika pontos megfogalmazása és behatárolása kényes kérdés. De mi lenne, - ha már úgyis együtt kéne működnünk a Meri alapelveivel, hiszen másként úgyse dolgozhatnánk -, ha teljesen a Merengőről Merengőknekre támaszkodnánk? (A rosta végéig ugye nem baj, ha T/1-ben beszélek? így egyszerűbb.) Az adminok - ha tévedek, javítsatok ki - mindig erre böknek rá, ha gondjuk van. Ha ez lenne az "alapokirat", akkor jöhetnénk azzal a sziklaszilárd érvvel, hogy igen, mi a Merengő alapelvei szerint kritizálunk. (Ha kritizálunk, mert tényleg nem a totális negativitás a célunk. ) Mert elvégre, az MM minden fontosat tartalmaz. Ha esetleg hiányosnak éreznénk, akkor azt hiszem a minőségibb kritikák megszületése érdekében talán nem gond egy esetleges bővítés.

A közhely meghatározása is visítós, hiszen nekem például, aki dugiban egy Mary-Suenak álcázott/valójában tényleg az, és mégse/ sztorit írok már 4(!) éve, és nem olvasok se msn-es, se Lily-James történeteket, talán más a definícióm a közhelyekről.

Azt hiszem ez több volt mint egy apró hozzászólás. :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 28 (csütörtök), 7:16 
Betűmániákus

Szép jó reggelt!

Ez a válogatás az alapján fog történni, hogy ki menyi kritikát irt és azok mit tartalmaztak, vagy lesz amolyan selejtezés-féleség??
Mert nekem is voltak, úgymond gyengébb pillanataim, amikor vagy hónapokig nem frissült egy kedvencem, és mikor megláttam, hogy mégis, akkor olyan kritikákat írtam, mint:Wiiiiii! Már alig vártam! vagy Végre! Már azt hittem sose lesz friss... :roll:
Bár én is kritizáltam már úgy, mint legtöbben, hogy csak egy csak így tovább, folytasdal elintéztem a dolgot, hogy az "író" mégis lássa, hogy olvastam az adott fejezetet. Tehát jobbára hangulatfüggő volt a dolog. De egy ideje én is a Miss.-ek orra alá dörgölöm a hibákat, legyen bármilyen nemű.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 22:26 
Tollforgató

Ó, igen, mindenképpen kell a próba - és ha gondoljátok, az elsőket elbírálom szívesen -, és nem árt odafigyelni az esetleges írói panaszokra sem, de képtelen vagyok az alapvető udvariasságon kívül egyéb szabályt felállítani. Nem hiszem, hogy sokra vezetne az olyasmi, mint hogy "... ennyi és ennyi sornak kell lennie", meg "... ilyen és ilyen szavak kerülendők" vagy éppenséggel éppen alkalmazandók, vagy ilyesmi. Jómagam meglehetősen dagályos vagyok, ha egyszer kinyitom, nehezen tudom befogni a számat, de hogy várhatnék bárkitől is olyasmit, hogy annyit írjon, mint én, amikor belelendülök? Van, mikor nem létező irodalmi műveltségemmel állok elő, van, amikor én vagyok a tudatlanka: magam sem vagyok egysíkú és egyöntetű, mit várjak, mit várhatok másoktól? Mit kell, mit muszáj beleírni egy kritikába? Hiszen a kritika szubjektív, ráadásul nem csak egyén-, hanem hangulatfüggő is - mi lehet vele kapcsolatban a követelmény? És - ha már negatív kritika - megszabhatjuk-e, hogy legalább annyi pozitívumot bele kell írni, hogy "... de azért a nick-neved szép, ha más nem is"?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 21:56 
Tollforgató

Halihó.

(Iszonyúan fáradt vagyok, elnézést, ha hülyeségeket beszélek.)

Tagtoborzás: Én egyelőre nem vetném el a jelentkezést sem, és a megkeresést sem. Egyáltalán nem biztos, hogy minden megkeresett személy örömmel vállalná az EKLE-tagságot - márpedig ezt három-négy személy nem végezheti eredményesen. A próba ötletét viszont ezerrel támogatom: igenis kell a rostálás.

Szabályzat: A lentebb leírtak zömével egyet értek, de hadd gondoljam át holnap.

Vezérmag: Luna Aurorát és Xwomant javaslom elsősorban vezérlúdnak. Mindkettőt megbízható, higgadt és udvarias embernek ismertem meg. Luna Aurora már adminként is bizonyított, ráadásul általa biztosítva lenne az EKLE és a Merengő admingárdája között a közvetlen kapcsolat - amit én rendkívül fontosnak tartok. Xwoman szervezőkészségéhez sem fér kétség, eddig vele kapcsolatban csakis pozitív tapasztalataim vannak, ráadásul nincs is híján némi tapasztalatnak sem. Magamat semmiképp sem ajánlom - és ezt most tessék szó szerint érteni, pillanatnyilag totálisan mentes vagyok bármiféle szerénykedéstől. Nem vagyok vezető alkat. Nem. Rosszul mondtam. Rossz-vezető alkat vagyok. De szürke eminenciásként máshol is nagyon jól beváltam, remélem, az EKLE-ben is beválok majd.

Ezek a szempontok, Kristie... Végtelenül elgondolkodtatóak. De megmondom őszintén, egy csomó kritériumnál azonnal felkaptam a fejem. Nem mintha nem lenne bizonyos szempontból helytálló, amit mondasz, de... igen, a fáradtságnak is vannak előnyei, nem tud tőle az ember hazudni... nem áll szándékomban csípőből negatív kritikát mondani bárki írására (bár nagyon kevés írás van, amiben ne lehetne találni negatívumot, és ez alól a magam "alkotásai" sem kivételek), de nem áll szándékomban pátyolgatni a dilettánsok hamvas kis lelkét, még akkor sem, ha esetleg még be sem töltötték a tizenkettőt. Nekem, aki elsősorban olvasó vagyok, soha nem állt érdekemben a leendő Nobel-díjas írók mostani csetléseit bátorítanom. Bevallom, soha nem is értettem az erre való törekvéseteket. Belátom azt is, hogy korlátok felállításával viszont nagyon nehéz lehetőséget adni azoknak a bátortalanoknak, akikből még valóban lehet valaki.

Úgy látom, az alapvető dolgokat először az adminok és köztünk kell(ene) tisztázni. Részletekbe menően, ha lehet.

Meddig mehet el egy kritika? Mit csináljon az ember, ha úgy látja, nincs pozitívum, amit kiemelhet? Mert - lássuk be - nem csak egy Abmira létezik. Sőt! Abmira tehetség volt a maga szemszögéből - de mi van azokkal, akiknek még ennyire sem futja?

Igen, nekem - annak ellenére, hogy azt mondtam, nem akarok csípőből "negatív" kritikát írni - pont az ilyenekkel, az abszolút tehetségtelenekkel van bajom. Aki jól ír, az jól ír. aki közepesen, azzal is el lehet lavírozni. De mi van azokkal, akik az átlagon alulit, a fárasztót, a közhelyest, a Mary Sue-t, a táborozóst, az unalmasat ontják? Én, asd, a magánszemély megmondhattam eddig, hogy próbálkozzon valami mással (néha meg is tettem), de én, az EKLE-tag megtehetem-e? És a Merengő, mint Merengő, az a hely, ahová bizonyos alapszabályok betartásával bárki bármit feltehet, megengedheti-e, hogy én akár véresen őszinte legyek?

Ismételten elnézést kérek, ha sikerült eget verő baromságokat összehordanom, de ma este ez járt az eszemben.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 21:46 
Könyvmoly

Jan Collie írta:
ha egyet tanácsolhatok: olyat soha ne írjatok kritikában, h "szerintem ez így és így jobb lett volna".

Azt hiszem, én ezzel nem értek egyet... ha nem paraszt módon, kötözködve közli (mint a fejezetcímbe belekötő ember), szerintem evidens, hogy az olvasó a saját elképzeléseinek is hangot adhat egy kritikában. Ez csak annak a jele, hogy az olvasó fantáziáját beindította a mű (még akkor is, ha a történettől elrugaszkodott, bizarr, érdektelen, esetleg ostoba elképzelései is lettek tőle), és akár még inspirálhatja is az írót. Ez persze magánvélemény :)

Szerintem is remek ötlet az EKLE, kitartó kritikaírást a tagoknak! O:-)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 19:52 
Ó-nagy-admin "backstage"

Á, emberkék, nagyon gáz, de az öcsém épp most érte el, hogy az őseim elzárják a gépemet, úgyhogy, nem tudom, a héten hogyan leszek.... $fal Én kinyírom azt az eszelőst...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 19:05 
Ó-nagy-admin "backstage"

Közvetítem nektek Kristie véleményét/javaslatait, ugyanis elgondolkodtató dolgokat mondott. Néhol kiegészítve a saját hülyeségeimmel.

Kristie írta:
Én nem vennék fel senkit jelentkezés alapján, hanem megnézném, kik azok, akik eddig is ilyen kritikákat írtak és megkérdezném lennének-e tagok. Szerintem az úgy nem megy, hogy hát eddig nem írtam ilyen kritikákat és de most, hogy tag lettem, megpróbálom.
Meg a negatív kritika szerintem nem arról szól, hogy most különböző szempontok alapján megnézem, mit rontottál el meg minden.
szerintem, aki mindig is ilyet írt, annak könnyű dolga van, aki meg eddig nem igazán hajlott erre, az ezután is nehezen fog hozzáfogni.

Ezt többen is így gondoljuk. Érdemes hasonló módon válogatnotok, mint mi az adminokat. (Nekünk bejött). Azaz nem jelentkezni lehet a posztra, hanem ti kerestek rá megfelelő személyeket.
Mivel gyakran megfordultok a kritikák között, ezért észreveszitek kik azok, akik ügyesen, konstruktívan véleményeznek. Érdemes ezeket felkeresni és megkérdezni akarnak-e csatlakozni. Ők már valahol bizonyítottak is.

Kristie írta:
Az a tapasztalatom, hogy a legfontosabb az, hogy a kritika logikusan követhető legyen, és a negatívumokat mindig indokolni kell. Az meg természetes, hogy a jó dolgokat is ki kell emelni.
+ szerintem sokkal kíméletesebbnek kell lenni az írókkal, mert csak szórakozásból csinálják, nem ebből akarnak megélni, nem akarnak tökéletessé válni. Valószínűleg a legtöbb embert nem fogja "eltalálni" a dolog, de néhány kb. 20%-nak nagyon hasznos lesz. (nyilván a jobbaknak)

Biztos vagyok benne, hogy amikor kiderül, hogy valaki az egyik történetére ekle-kritikát kapott, és nem olyan jót, ki fog akadni, hogy miért nem a másik feltöltött történetét nézték meg, amikor az sokkal jobb, ez meg szar, mert ezt "csak így feltöltötte".

Meg nem lehet ugyanúgy értékelni a 15 éves meg a 25 éves írót... ha valaki egy "ez az első történetem"-re kap egy ilyen kritikát, el tudom képzelni, hogy soha többet nem akar majd feltölteni, vagy aki az ötödik történetére kap egy olyat, amiből kiderül, hogy eddig mindent rosszul csinál, teljesen elkedvetlenedik és törli az összeset.

Esetleg az írók megválaszthatnák, hogy szeretnének-e ilyen kritikákat. És aztán lehet azokból válogatni. Bár én már jártam úgy, hogy megkérdeztem az írót, negatív kritikát írok, bírja-e/érdekli-e, mondta, hogy igen, írjam meg, aztán elküldött a francba, amiért rosszat írtam (és nem gyerek volt). És még én éreztem magam szarul tőle, mert áldoztam rá egy csomót időt, hogy normálisan megírjam neki, az ő hülyesége miatt meg úgymond kárba veszett minden munkám.

Ügyes dolgokat mond anyuci, érdemes rá figyelni, és némiképp megfogadni is a dolgokat :D

Kép

MyAnimelist

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 17:40 
Ó-nagy-admin "backstage"

Jajj, köszi Thunder! :) Ha módosítunk, szólunk neked!

Sikerült belefutnom egy újabb sztoriba. Megvan az első negatív kritikám. Egy ezrest tennék rá, hogy elsőszerzős, és most olyan volt, hogy tényleg csak az EKLE miatt véleményeztem. *megkönnyebbül* :roll:

Azon gondolkodtam, hogy ugye egyetérthetünk abban, hogy aki ír, és EKLE-tag, az nem írhatja ki magának, hogy ő nem kér ludas kritikát?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 17:04 
Sztorihajhász

Lent felmerült: használhatjátok nyugodtan az MM-es fejezetemet, nem gond. Ha módosítjátok, azért megnézném (nem vagyok túl gyakran; így legfeljebb utólag nézem majd meg, csak szóljatok).

Amúgy hajrá, nekem is tetszik a kezdeményezés :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 15:35 
Fanficbúvár

Megoldható, hogy én is EKLE-tag legyek? :oops: :)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Szemi 2009 május 27 (szerda), 18:55-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 13:48 
Tollforgató

asd él, és este visszaolvas és ír, de most nagyon dolgozik...! :(

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 11:39 
Ó-nagy-admin "backstage"

Lio, ezen küzdünk már két napja! XD

Szerk.: Én ma már csak valószínüleg késő este leszek, addig jó vitázgatást. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 10:54 
Ó-nagy-admin "backstage"

shanon widow írta:
Szerintem is jó ötlet. Akkor látnánk a javulást és nem kellene keresgélni, csak rákattintani a linkre.
De nagyon kellene már a z a topic nem?? Nekem nincs ficblogom... :roll:

Ha végre megírná valaki azt a nyomorult FAQ-t abban a pillanatban kapnátok blogot.

Admini hozzájárulás már megvan (legalábbis többen jelzeték, hogy szerintük ok), már csak a magyarázó nyitóhozzászólás kellene. :wink:

Kép

MyAnimelist

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 10:22 
Betűmániákus

Szerintem is jó ötlet. Akkor látnánk a javulást és nem kellene keresgélni, csak rákattintani a linkre.
De nagyon kellene már a z a topic nem?? Nekem nincs ficblogom... :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 9:22 
Ó-nagy-admin "backstage"

Azon gondolkodok, hogy tényleg nem lenne hülyeség gyűjteni, h kinek írunk, mert akkor esetleg később, jóval később is visszanézhetünk az íróra és a reakciójára, mert ugye nem mindenki állandó merengőző. :-?
Nekem speciel pocsék a memóriám, főképp történetcímek terén, én ezért fogom biztosan így csinálni.
Ráadásul, így ha elszállnánk, a csapatnak nem kellene kotorászni a kritikáink után a kontrollhoz. Hm. Mi a véleményetek? Vagy túl sok pluszmunka az író nevét és művét (netán még egy linkkel is) megjelölni? :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 9:09 
Betűmániákus

Hát, a Nagyteremben én is csak néha teszek látogatást...Inkább MP meg PD, de ezen tudok változtatni.
Ezen a héten még délutáni váltásban sulizok, jövő héttől már újra délelőtt, kivéve a másodikát, negyedikét és tizedékét, mert akkor egész napos leszek...
De ezen a héten délelőtt és este szolgálatra készen állok.

Nagyon remélem, hogy beválik az ötlet $pray

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 9:02 
Ó-nagy-admin "backstage"

Csatlakozom. Hát, várjuk asd befutását, hogy ezen tovább léphessünk.

Egy újabb ludas kritika hagyta el billenytűzetem, Tara_Lynn a szerencsés. (Nem, nem balszerencsés... Poénokra nehéz igazán véreset írni. :P)
Azt hiszem a ficblogomba fel fogom jegyezni, kiknek írkáltam már ekléset.
Hogy az esetleg megszavazásra kerülő nem-kérek-a-ludakból figyelmeztetéshez bemutatózni tudjunk, mire számítsanak. (no meg a magam kedvéért) Ehhez azonban nem ártana vmi tényleg negatív sztorit találni. Csak én vagyok máker, hogy évente max két ilyenbe futok? Bár lehet, itt épp az a kulcs, hogy keveset mozgom Nagyterem-körökben.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 8:35 
Betűmániákus

Én nagyon szívesen teszteltetném magam és örömmel segítenék bármiben. :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 8:30 
Fanfic-faló

.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hudakk03 2013 december 04 (szerda), 20:25-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 8:26 
Fanficbúvár

Ha úgy gondoljátok, hogy megfelelnék, akkor szívesen vállalom. :) Bár mostanában már nem vagyok olyan kekec (csak kekec, de nem gonosz) kritizáló, mint régen voltam, de ismét belejöhetek. :)
(Igaz, a régebbi műveim visszaolvasásakor gyakran érzem, hogy inkább én szorulnék pár EKLE kritikára, mint akit én kritizálni készülök, de hát más művében jobban kiszűri az ember a hibákat.)

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 8:02 
Ó-nagy-admin "backstage"

Már megint ledobott a fórum... Most olvaslak Jan, nekem a normál kritika és az Eklés közt semmi különbség nincs. Esetleg annyi, hogy jobban sasolom a helyesírást, de az eddig is meg volt. Igyekszem értelmes véleményt adni, még ha néha megterhelő is. Azért ez vicces. :D Majd lehagyom a titulust.

A rosta meg tényleg muszáj lesz. Csak hol húzzuk meg a határt? Ez itt a kérdés. Esetleg ötlet? Gyűjték össze linkekkel a kritikáikat a jelentkező tagok, mi megvizsgáljuk, hogy megfelelnek-e? De szám szerint hányat?
Az szerintem biztos, hogy hagyjuk meg magunknak a jogot a kizárásra, ha vki elszállna. De kik lesznek közülünk, akik ezt magukra vállalják? Mármint a döntő szerepet, mert minél többen leszünk - elvégre ez a cél -, annál nehezebb lesz a döntés közös szavazás alapján. Állítsunk össze egy keménymagot?
De itt még mindig a kérdés, valljunk színt emberek, ki van már velünk tagként, Dimitryn, shanonon, asdon és rajtam kívül? Luna végül jössz? Xwoman? Kihagytam vkit?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 7:43 
Ó-nagy-admin "backstage"

Ez a kérésre olvasnánk továbbra is érdekes kérdés. Kiírnák az ajánlóba, h várjuk a Ludakat? Vagy hogy? Nem úgy indultunk alapjáraton, hogy olvasunk amit eddig, meg néha azon felül mást is, és ott hagyunk minőségibb kritikát, ahol amúgy is hagynánk/hagyni kéne? (Vagy rossz sztori esetén nem becsukjuk, de ez egy másik eset.) *gondolkodik*

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 7:40 
Fanfic-faló

.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hudakk03 2013 december 04 (szerda), 20:25-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 7:25 
Ó-nagy-admin "backstage"

Jan, ez most úgy hangzott, mintha mi csak negatívat akarunk mondani és kicsinálni szerencsétlen írókat. :D

Ez a kikötésdolog tényleg fontos... Ahhoz viszont, hogy ezt megtehessék, ki kell hirdetni, hogy létezünk, és aki nem akar, az tegyenk ki figyelmeztetést az ajánlóba. Az ilyen sztorikhoz akkor egyáltalán ne is írjunk kritikát, akkor se, ha elénk kerül?

Bevallom, nekem volt már olyan, hogy kikötve persze, hogy övé a sztori, én csak kontárkodom, ajánlottam másik szót vmire, mert amit használt, az nagyon elütött a szövegkörnyezettől és megtörte a történetét. Ez most ennyire gáz, ne mondjak ilyet máskor?

Akkor, amíg nem tisztázzuk teljesen az ügyet, és nem hagyunk nekik választási lehetőséget, hagyjunk fel az EKLE-kritikákkal? Egyébként ez azért vicces dolog, mert hogy asd korábbi hozzászólását idézzem: a Merengő egy nyílt honlap, ahová azért töltik fel a történeteket, hogy olvassák és véleményezzék. Szóval eljutottunk oda, amiről öhm nem tudom ki mondta, hogy az lenne a korrekt, ha kiírnák az ajánlóba, h negatív kritikát nem kérnek... :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 7:24 
Betűmániákus

Köszönjük Jan! Rendes vagy!

Ha egy olyan író állít be, aki most kezdte ezt a fanfices dolgot, első "regény", mondjuk alternatív HP és megkéri az EKLE-t, hogy támogassa, segítse a kritizálása alapján, az is jó nem? Vagy ezt már említette lent valaki?? :roll: :#-)

Senkinek se esne jól, ha azt írjuk egyszerűen, kimondva a frankót, vagy burkoltan, hogy siralmas. Az EKLE inkább csak rávilágítana a helytelenebb dolgokra, amiket észrevett. És persze kérésre olvasnánk. Semmiesetre se húznánk ki szerintem, hogy kire akaszkodunk rá... :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 7:10 
Fanfic-faló

.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 27 (szerda), 7:04 
Betűmániákus

Heló!

Néhány ötlet válaszként a kérdésekre :)

Szerintem se kéne minden szembejövőt bevenni az EKLE-be. Egyrészt nem is lene fair az évek óta itt tartózkodókkal, másrészt meg egy kis tapasztalat is kellene olvasás terén legalább, ha írás terén nem is. (Célzok ezzel magamra, mert évek óta olvasok - bár később regisztráltam...de írok is, csak nem publikálok... :-Ą )

Jelentkezéshez?? Hát elolvassuk/elolvassátok a kritikáit, amiket küldött az illető, és meglátjuk mi áll benne. Ha jó észrevételek, és nem körbeséta az igazság körül, és használhatóak a tanácsai, nem csak egy szimpla Imádooom! Folytasd, mert ha nem..., akkor érdemes lenne elbeszélgetni az illetővel.

Hát, mint kezdő - gondolok itt a és minőséges kritizálásomra, valaki tapasztaltabb, hozzáértőbb pl: egy admin, elolvashatná a kritikáinkat.
Erre a határos dologra nincs ötletem. $? :-?

Hányan?? Ezt se tudom...*számol*

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 21:53 
Ó-nagy-admin "backstage"

Mihez kötnénk a tagfelvételt?

Jelentkezéshez?
Felmutatott minőségi kritikaszámhoz? Hánynál és hol húzzuk meg a határt?

És akkor most hányan vagyunk?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 21:20 
Ó-nagy-admin "backstage"

:) De jó, valamit már elkezdtünk. Úgy örülök neki!

Szerintem kéne egy rövidebb összefoglaló, mint a Thunderé. Az összeollózásnak személy szerint nem vagyok híve, ha már minőséget akarunk, adjunk is az egységes stílusra. Vagy Dimitry, te tudsz hasonló stílusban hozzáírni még? Speciel lehet idióta vagyok, de én komolyabb hangnemben gondolkodom... Mi az aminek mindenképp benne kell lennie? Vázlatoljunk, aztán meglátjuk, okésak-e a kivágott részek, amikről nem mellesleg Thundert se ártana megkérdezni, hogy használhatjuk-e. :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 20:50 
Betűmániákus

Jó estét!!

Szerintem is jók ezek a kritizálási szempontok. gondolok itt a lentebb felsoroltakra - stilisztika és társai...
Sablonnal mi a helyzet??? Mármint...mindenki úgy közölje a dolgokat sablon-téren, ahogy eddig??? :roll:

Én is elküldtem első olyan kritikámat, amiben szerepelt az EKLE. Drachiss kapat az Enigmája második szösszenetéhez...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 17:44 
Szárnybontogató

Lilyana írta:
A normális kritikát ki fejti ki?

Szerintem oda, nagy részt, jó Thunder kritikáról szóló irománya, illetve egy két saját pont is lehetne hozzá.

"<...>De a következő sokkal szimpatikusabb:
"Nagyon tetszett; várom a folytatást!"
Így az oldal se csúszik szét, és hülyének se néznek. Ha épp ráérsz, és hozzáteszel valami ilyesmit: "Különösen az a rész tetszik, amikor Piton és Harry vitatkoznak", akkor: egyrészt kapsz egy piros pontot, másrészt segítesz az írónak neked tetsző művet fabrikálni. Jól hangzik, ugye?
<...>
Aki ilyet írna, annak pár tipp:
- Gondold át mégegyszer; ne offenzívan írd le amit akarsz. Csak gondolj bele; a mű írója (jó esetben, persze) órákat küzdött azzal, amit te csak úgy "szar"-nak minősítesz. Neked se esne jól…
- Írd le mi bántja a lelked. Így máskor az író elkerülheti ezeket a hibákat; és talán téged is megemlít majd az irodalmi Nobel-díj átvételekor…
- Ha ezek után még mindig anyázni akarsz; menj inkább futni, addig is fogysz valamit.

- Végül még pár tipp:

- "Az orvosság is finomabb mézzel". Magyarán; ha valami nem tetszett, és azt leírod (írd le mindig), akkor tedd mellé hogy mi tetszett. Ezzel megmented az írót a depressziótól."

szerk: esetleg pluszt szempontok, azokon még gondolkozom/kozzunk

szerk2: - megszerkesztettség
- stilisztika
- eredetiség
- nyelvtan
- kidolgozottság
stb, stb, stb....

EKLE $star :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 15:29 
Ó-nagy-admin "backstage"

Javaslataimat fenntartom:
Mi az EKLE és mi a célja?

Elszánt Kritizáló Ludak Egyesülete. Egy olyan írókból, olvasókból álló szövetség, aminek célja a minőségi kritikaírás és annak népszerűsítése.

Szlogenünk:"Hogy ne csak egy fojtiit kapj!"

Mit csinálunk: Minőségi kritikát írunk, ahol elmondjuk gondolatainkat, észrevételeinket, a pozitív dolgok kiemelése mellett nem elhallgatva a negatívumokat sem, mivel további célunk, hogy kritikáink által az írókat további fejlődésre, javulásra ösztönzzük.

Hát.... A tagságról még vitatkoznunk kéne egy sort, de nekem most le kell lépnem, mindenesetre folytassátok. :)

A normális kritikát ki fejti ki?

Még mindig: vélemények, gyerekek! :roll:

Szerk.: Ma Lemon Lewisnak megírtam az első, na jó, második ludas aláírással ellátott véleményemet.
Szerk2.: A vigyor lemaradt. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 15:14 
Tollforgató

Leendő külön topicunkhoz - és azt hiszem, magához az EKLE-hez - nem ártana megválaszolnunk Lionela kérdéseit, melyek így hangoznak:

Már csak szüljetek meg egy szép hosszú hozzászólást:

Amiben ezek vannak:

- Mi az EKLE?
- Mi a célotok?
- Mit csináltok?
- Hogyan lehet valaki tag, minek kell megfelelnie?
- mit foglal magába a normális hangnemben kifejezett, negatív ill. pozitív kritika.
- stb

Szóval egy kis szabályzat, vagy aféle GYIK/FAQ kellene, hogy minden világos legyen, és később ne legyenek problémák.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 10:02 
Fanficbúvár

Hümm, támogatom a mozgalmat, szerintem jó ötlet. :)

Xwoman csigaháza

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 május 26 (kedd), 9:30 
Ó-nagy-admin "backstage"

Hát igen, eltűnt az ifjúság... Köszi, h megvártatok. :) *határozottan elzavarták 10-kor alukálni*
Átbogarásztam a tegnapi-mait:
Az ötletre kritizálás szerintem sem jó ötlet, ezzel meglőhetjük az egész Lúd-akciót. (Bár az nem rossz, ha nem reklámozzuk túl, hogy a Gildroy-ból is mazsolázunk.)
A Panaszláda jogos, jogorvoslatok dettó.
Viszont: a reklamáló írónak meg kellene jelölnie, hogy miért reklamál, hogy ordenáré stílusa volt, vagy üres fecsegés, esetleg más... A lényeg, hogy jelölje meg, mi az amiért reklamál. Akkor megnézhetjük, hogy helyt adunk-e neki. Az indoklós résszel asszem kizárhatjuk az első-Mary-Suekat, ráadásul így az írók is érezhetik, hogy komolyan vesszük a dolgot, nem csak egy nem tetszett a kritika, töröljétek le nekem dolog...

Szóródás és saját témakör. :D Én mondjuk az utóbbi időben szinte csak PD-t olvasok, esetleg slasht, bár ebből viszonylag keveset, néha versek is becsúsznak, meg mézszirupban úszó ficek (én az SV-t kerülöm általában), és én is főleg a nullszaldósokra szoktam vadászni. Bevallom, a rövidebb írásokra szakosodtam, mert megutáltam a *síp-síp-síp* függővégeket. (Nekem is csak egyetlen egy van, de az is csak azért, mert bénán elrontottam a másik felét az eredetileg tervezett fejezetnek...)

Tegnap este agyaltam az ágyban egy cseppecskét, tessenek véleményezni!

Hogy mi is az az EKLE?
Elszánt Kritizáló Ludak Egyesülete. Egy olyan írókból, olvasókból álló szövetség, aminek célja a minőségi kritikaírás.

Szlogenünk:"Hogy ne csak egy fojtiit kapj!"

De hogyan néz ki egy minőségi kritika?
Itt felsorolhatnánk szempontokat, mi mi alapján véleményezünk.
És csatolhatjuk linkbe a MM-Kritika-Thunder-részt is. (Most nézelődöm, igazából az egész MM-et lehetne csatolni...)

A tagválogatást lehet, tisztázni kéne, mielőtt házalni kezdek. :)
És még vmi: a jól reagáló írókat ne jutalmazzuk vmivel? Olyan Michelin-csillagszerűen, de ez csak egy kósza ötlet... :roll:

Szerk: Jah, és hányan is vagyunk akkor most?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lilyana 2009 május 26 (kedd), 10:27-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra